Zadnje objavljeno

Deli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Zakaj je delo na daljavo delo prihodnosti?

Vse inspiracije so napisane z namenom ozaveščanja novih priložnosti na trgu in širjenja repertoarja naših strank, ki jim pomagamo uspeti.
Neobvezujoče povpraševanje lahko oddaš z izpolnjenim obrazcem ali nam pišeš na [email protected].

Delo na daljavo postaja globalni trend. V ZDA je glede na podatke medijske hiše Forbes le še vprašanje časa, kdaj bo na daljavo delalo več kot 50% ljudi. Zaposleni cenijo možnost, da delo opravljajo v svojem ritmu in niti ni nujno, da od doma, pač pa je to na primer lahko umirjena kavarna, ali pisarna za “coworking”. Da je to delo prihodnosti potrjuje tudi raziskava Inc.com, v kateri je kar devet od desetih zaposlenih na daljavo potrdilo, da si na ta način želijo delati do konca življenja. Prednosti takega načina dela v zadnjem času vse bolj odkrivajo tudi zaposlovalci in to tako v majhnih zagonskih podjetjih, kot v mega korporacijah.

Koristi za zaposlene

Še pred nekaj desetletji je bilo nemogoče odstopati od tradicionalnega organiziranja delovnega mesta. Šele z razvojem tehnologije smo lahko začeli razmišljati o smiselnosti prihoda na delovno mesto, vendar je tehnologija tudi glavni krivec za zabrisane ločnice med časom za delo in zasebnim časom. Delo na daljavo je zato za delavce zelo dobrodošlo, saj svoje življenje lažje uravnotežijo. Brez vožnje na delovno mesto ima dan kar naenkrat več ur.

Angažirani, zadovoljni in zainteresirani delavci, najbolj doprinesejo k rasti podjetja. Tradicionalno delovno mesto vsebuje veliko birokratskih opravil, ki so lahko razlog za tesnobo in nezadovoljstvo. Če zaposleni na primer želi predčasno zapustiti delovno mesto, da bi si ogledal hčerino predstavo v šoli, mora to napovedati vnaprej in se dogovoriti za nadomeščanje. Delavec na daljavo pa si lahko delo organizira tako, da ostale dejavnosti ne trpijo. Hkrati na ta način skrbi za svoje zdravje, saj raziskave potrjujejo, da se ob delu na daljavo občutno zniža nivo stresa.

Delo na daljavo ni samo delo od doma, lahko delamo kjerkoli, na primer v umirjeni kavarni. © Kiyun Lee/ Unsplash
Delo na daljavo ni samo delo od doma, lahko delamo kjerkoli, na primer v umirjeni kavarni. © Kiyun Lee/ Unsplash

Koristi za zaposlovalce

Glavna težava dela na daljavo v očeh zaposlovalcev je dvom, da delavci brez njihovega neposrednega nadzora res delajo. Zaupanje je v vsakem primeru temelj uspešnega podjetja, vendar tudi statistika kaže, da fleksibilnejše delo spodbuja produktivnost. Na univerzi Stanford so 500 zaposlenih razdelili v dve skupine; ena je delala na daljavo, druga pa tradicionalno, na delovnem mestu. Prva skupina ni bila samo občutno produktivnejša, ampak je zabeležila tudi manj bolniških dni. Za enako količino dela je celo zadostovala le polovica zaposlenih.

Za zaposlovalce ima tovrstno delo tudi neposredne blagodejne finančne učinke. Omenjena Stanfordska raziskava je pokazala, da je podjetje letno privarčevalo kar 2000 dolarjev na zaposlenega samo z učinkovitejšo porabo pisarniških prostorov. Podjetje, ki omogoča delo na daljavo, ima prednost tudi na trgu delovne sile. Dobrih 35% zaposlenih bi zamenjalo delo, če bi lahko delali na daljavo. Nove generacije izobraženih mladih pa še toliko večjo težo namenjajo možnosti fleksibilnejše organizacije dela.

Delo na daljavo ima številne pozitivne učinke na zaposlene. © Austin Diesel/Unsplash
Delo na daljavo ima številne pozitivne učinke na zaposlene in zaposlovalce. © Austin Diesel/Unsplash

Sklep

Zaposleni seveda morajo tudi razmisliti, ali jim delo na daljavo sploh ustreza. Ima zaposlovalec tehnološke predispozicije, ki tovrstno organizacijo dela omogočajo? Si bodo sami znali učinkovito razporediti delovni čas? Predvsem pa se moramo zavedati, da prihodnost ni samo v menjavi delovnega prostora. Prevladala bo klima, v kateri bo pomembno, da lahko delamo kadarkoli in kjerkoli. Tehnologija nas že zdaj globalno povezuje. Lahko smo na povsem različnih koncih sveta pa vseeno skupaj delamo učinkoviteje, kot če bi bili v istem prostoru.

Sodiš med podjetnike, kreativne posameznike ali inovatorje in si usmerjen v napredek? Piši nam.

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.