Zadnje objavljeno

Deli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Psihološke teorije so ključ do uspeha pri trženju na družbenih omrežjih

Vse inspiracije so napisane z namenom ozaveščanja novih priložnosti na trgu in širjenja repertoarja naših strank, ki jim pomagamo uspeti.
Neobvezujoče povpraševanje lahko oddaš z izpolnjenim obrazcem ali nam pišeš na [email protected].

Družbena omrežja so podobno kot naša družba v celoti prostor, kjer se posamezniki obnašajo predvidljivo in bolj kot ne v skladu z določenimi principi. Tak način organizacije družbe že od nekdaj omogoča, da je večina populacije dovzetna za vpliv tistih, ki se na psihologijo obnašanja spoznajo. Strokovnjaki za trženje so to prepoznali in se naučili specifičnih načinov, s katerimi v središče pozornosti potencialnih kupcev postavijo izbrane znamke oziroma produkte. Psihološke teorije so za uspešne tržnike posledično vse prej kot neznanka in nič drugače ni na družbenih omrežjih.

Trženje preko družbenih omrežij se v veliki meri opira na razumevanje psihologije uporabnikov. Če želimo neko storitev ali produkt prodati, moramo spoznati način razmišljanja naših ciljnih strank. Vendar pa podobno kot obstajajo različne teorije trženja, tudi v psihologiji obstaja več teorij o tem, zakaj se ljudje obnašajo tako kot se. Zato kljub temu da vsako trženje delno temelji na psihologiji, za različne trženjske kampanje obstajajo različne psihološke teorije.

“Družbeni dokaz” (Social proof)

“Družbeni dokaz” je teorija, da smo ljudje kognitivno nagnjeni k verjetnejšemu početju nečesa, če vidimo, da to počnejo tudi drugi. Temelji na predpostavki, da ljudje okoli nas bolje razumejo okoliščine, v katerih smo se sami znašli. Tako je edino logično, da sledimo njihovemu zgledu. Primer “družbenega dokaza” v trženju so javne objave ocene produktov s strani znanih osebnosti, s katerimi znamke krepijo kredibilnost. Tudi navajanje podatkov medijskih hiš se je izkazalo za učinkovito strategijo za povečanje angažiranosti uporabnikov na družbenih omrežjih. Hitra povezava z bloga ali spletne strani na družbena omrežja je odličen način za implementacijo “družbenega dokaza” v kampanjo.

Nalezljivost čustev

Fenomen viralnih vsebin je odlična ponazoritev, da se čustva po spletu širijo z neverjetno hitrostjo. Če nekaj v nas vzbudi intenzivne občutke, je zelo verjetno, da bomo izkušnjo delili. Družbena omrežja pa so pravzaprav idealen prostor za obveščanje drugih o svoji žalosti, sreči ali vzhičenosti. Močnejša kot je čustvena komponenta neke objave na Facebooku, Twitterju ali Instagramu, večja je verjetnost, da bo objava viralna. Dokazano pa je, da so objave z veselimi čustvi daljnosežnejše od tistih z žalostno vsebino.

Veselje se po družbenih omrežjih širi veliko hitreje kot žalost. © Unsplash/Ben White
Veselje se po družbenih omrežjih širi veliko hitreje kot žalost. © Unsplash/Ben White

Strah pred izključenostjo

Določeni posamezniki na družbenih medijih čutijo globok strah pred izključenostjo. Pravzaprav vsi poznamo nekoga, ki so ga družbeni mediji potegnili malce pregloboko. Osnova za tovrstno vedenje je dejstvo, da smo ob razmišljanju o tem, kako drugi ljudje počnejo zanimive stvari brez nas, nagnjeni k občutkom tesnobe in nelagodnosti. Rezultat je nenehen stik z dogajanjem na družbenih omrežjih, v strahu pred tem, da bi zamudili potencialno viralno objavo. Izkušen tržnik bo zato namesto promoviranja prednosti nakupa izdelka ali storitve, strankam skušal pokazati, kaj zamujajo, če si ne ogledajo njegovega oglasa.

Fenomen influencerjev

Psihološka prednost avtoritete je dejstvo, da se ljudje konkretneje odzivamo na dejanja ljudi, ki jih spoštujemo. Tudi odličen trženjski govor bo naletel na gluha ušesa, če bo konkurenčno idejo predstavil nekdo z avtoriteto na zadevnem področju. In kako si zgraditi avtoriteto za lastno blagovno znamko? Začnite s povezovanjem s posamezniki, ki jim ciljna demografska skupina že zaupa.

Naslednji korak je vzpostavitev odnosov z influencerji, ki lahko s svojimi sledilci vašemu izdelku ali storitvi zagotovijo verodostojnost. Za začetek lahko njihove vsebine delite na svojih družbenih omrežjih. Če uspete navezati stik jim razložite svojo idejo in ponudite pogodbo. Vašo blagovno znamko lahko začnejo promovirati za ugodnosti kot so brezplačni izdelki, dodatni sledilci na družbenih omrežjih in objave v medijih ali pa jim za delo ponudite plačilo.

Tadej Bricelj je eden izmed vidnejših influencerjev v Sloveniji. © Instgram/@tadejbricelj
Tadej Bricelj je eden izmed vidnejših influencerjev v Sloveniji. © Instagram/@tadejbricelj

Sklep

Implementacija psihologije v marketinško kampanjo na družbenih medijih je preprostejša, kot se morda zdi na prvi pogled. Z upoštevanjem opisanih znanstvenih načel, bo vaša kampanja dobila nov zagon. Vznemirljivo pa je tudi dejstvo, da je pod površjem še veliko neraziskanega, kar ponuja širok spekter možnosti za inovativne psihološke pristope. Psihološke teorije so zelo močna metoda za razumevanje obnašanja vašega občinstva, zato jih v celoti izkoristite pri razvoju tržne strategije.

Sodiš med podjetnike, kreativne posameznike ali inovatorje in si usmerjen v napredek? Piši nam.

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.