Zadnje objavljeno

Deli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Preverjanje identitete kot rešilna bilka družbenih omrežij

Vse inspiracije so napisane z namenom ozaveščanja novih priložnosti na trgu in širjenja repertoarja naših strank, ki jim pomagamo uspeti.
Neobvezujoče povpraševanje lahko oddaš z izpolnjenim obrazcem ali nam pišeš na office@woodzsocial.com.

Družbena omrežja se v zadnjem času spopadajo z vse hujšimi očitki. V prvi vrsti so tarča kritik varnost, zasebnost in verodostojnost, iskanje rešitev pa se vleče že nekaj let. Kot ena glavnih rešitev se ponuja ideja, da bi bilo za odprtje računa na družbenih omrežjih zahtevano preverjanje identitete. Pred kratkim je bil predlog ponovno v soju žarometov, ko je britanska influencerka Katie Price sprožila peticijo. Podpisniki od britanskega parlamenta zahtevajo, da preverjanje identitete vključijo v zakonodajo. Njihovo število je zelo hitro preseglo 100 tisoč, kot jih je zahtevanih za parlamentarno obravnavo.

Prvi koraki k izboljšanju varnosti in zasebnosti

Družbena omrežja preverjanje identitete kot pogoj za vpis na platforme jemljejo vse bolj resno. Facebook je prve korake storil po predsedniških volitvah leta 2016 v ZDA. Ruski hekerji so namreč s kopico lažnih računov nagovarjali ameriške državljane, zato je pogoj za politično oglaševanje v ZDA od takrat dalje elektronski naslov, ki izvira iz ZDA. Kasneje so pri facebooku zagnali tudi preverjanje računov strani z največ sledilci, kmalu zatem pa so bili na vrsti tudi največji osebni računi. Podobno kampanjo so zagnali tudi na Instagramu. Vseeno je facebook daleč zadaj za twitterjem, ki se je težave lotil konkretneje.

Podobne zahteve je izrazila tudi Price-ova, vendar po njenem mnenju največ škode na družbenih omrežjih povzročijo sleherniki. Ti si račune ustvarijo izključno z namenom žaljenja in škodovanja drugim, medtem ko se je facebook lotil računov velikih subjektov ali ljudi, ki so jih kot težavne identificirale facebookove ekipe in ne posamezne žrtve zlorabe.

Družbena omrežja so z vzponom pametnih telefonov prodrla v vse pore naših življenj. © camilo jimenez/Unsplash
Družbena omrežja so z vzponom pametnih telefonov prodrla v vse pore naših življenj. Z meteorskim vzponom pa se pojavlja tudi vse več vprašanj o varnosti, zasebnosti in verodostojnosti na platformah. © Camilo Jimenez/Unsplash

V primeru, da bi bilo že samo za sodelovanje na družbenih omrežjih zahtevano preverjanje identifikacije, bi bilo zlorab manj. Vsako žaljenje in goljufanje bi bilo tako sledljivo in bi imelo tudi pravne posledice v realnem svetu. Pri facebooku bi bili verjetno v trenutni situaciji kaj takega celo pripravljeni storiti, vendar se poraja vprašanje, če je platforma sploh sposobna zagotoviti preverjanje identifikacije vseh svojih skoraj tri milijarde uporabnikov. Poleg tega bi tovrstno preverjanje facebook verjetno stalo zajeten kos njihovih uporabnikov, česar pa si seveda ne želijo. Zato ni presenetljivo, da se pri facebooku tako odločno branijo takega posega, pa naj bo izvedljiv ali ne.

Je preverjanje identitete sploh učinkovito?

Na drugi strani tudi ne gre z gotovostjo pričakovati, da se bo zloraba potem zares prenehala. “Pri mnogih odraslih trolih zaznavamo visoko samozavest, sadizem in mazohizem – veliko je trolov, ki sploh ne želijo skrivati ​​svoje identitete,” je na primer lani oktobra izpostavila avstralska komisarka za e-varnost Julie Inman-Grant. Povezovanje identitete na spletu in zunaj njega lahko privede tudi do zaskrbljujočih pomislekov glede svobode govora in osebne zaščite. Lahko bi se tudi povečalo število kriminalnih dejanj izven spletnega okolja, ali pa bi premalo zavarovane podatke začele izkoriščati aktivistične skupine in politične kampanje.

Lažna identiteta morda sploh ni razlog, da se na internetu vsakodnevno dogajajo zlorabe. © Nadine Shaabana/Unsplash
Lažna identiteta morda sploh ni razlog, da se na internetu vsakodnevno dogajajo zlorabe. © Nadine Shaabana/Unsplash

Kljub pomislekom pa je nekaj potrebno storiti – in pravzaprav so bili takšni premisleki del nedavnih razprav Twitterja o spremembah postopka preverjanja računa, preden so se odločili za svoje nove predpise. Zelo dobrodošlo je, da se o teh tematikah pogosto in veliko govori in morda bo ravno najnovejši primer iz Anglije botroval pomembnim spremembam.

Sodiš med podjetnike, kreativne posameznike ali inovatorje in si usmerjen v napredek? Piši nam.

Več inspiracij

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.