Zadnje objavljeno

Deli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Metaverse – naša neizogibna digitalna prihodnost

Vse inspiracije so napisane z namenom ozaveščanja novih priložnosti na trgu in širjenja repertoarja naših strank, ki jim pomagamo uspeti.
Neobvezujoče povpraševanje lahko oddaš z izpolnjenim obrazcem ali nam pišeš na office@woodzsocial.com.

Mark Zuckerberg je v intervjuju za The Verge napovedal, da bo Facebook v roku petih letih postal t. i. “podjetje Metaverse”. Po pričakovanjih je internet zastrigel z ušesi in zvrstile so se številne debate o tem, kaj je medijski mogotec s tem želel povedati, predvsem pa kaj beseda Metaverse sploh pomeni.

Kaj je Metaverse?

Izraz je skoval pisatelj znanstvene fantastike Neal Stephenson v svojem delu “Snow Crash” iz leta 1992. V romanu je Metaverse zelo priljubljen digitalni svet, ki ga v prvi osebi doživijo uporabniki, opremljeni s tehnologijo virtualne resničnosti. Z razmahom industrije računalniških igric so se ustvarjalci iz leta v leto hitreje približevali dejanski različici fiktivne pogruntavščine.

Igre za igranje prek spleta kot so Fortnite: Battle Royale, Roblox in Minecraft so predhodnice ekspanzivnega digitalnega sveta v letu 2021. Ta združuje Stephensonov izmišljen Metaverse z resničnim svetom, ki je v času pandemije COVID-19 postajal še bolj digitaliziran.

Raziščite našo vizijo vlaganja v igre na srečo, ešport in interaktivne medije,” piše na domači strani podjetja BITKRAFT Ventures. “Z drugimi besedami, ukvarjamo se z vlaganji v metaverse,” pove Moritz Baier-Lentz, partner pri podjetju “Verjetno je pošteno reči, da danes še ne živimo v Metaversu, pojasnjuje Baier-Lentz in dodaja, da je ta vztrajen most med fizičnim in digitalnim svetom z neverjetnim obsegom, interaktivnostjo in interoperabilnostjo,

Zaenkrat platforme uporabnikom omogočajo dokaj svobodno gibanje v mejah posebej določenih storitev. Vendar pa jim ni omogočeno prehajanje med različnimi platformami. V Minecraftu lahko zgradite praktično karkoli, vendar svojih stvaritev ne morete prenesti na zemljevid v Fortnitu. Metaverse pa bo uporabnikom omogočil ustvarjanje lastne vsebine in njeno prosto distribucijo po celotnem digitalnem svetu.

Z internetom je svet postajal vse bolj povezan, Metaverse pa bi pomenil še en korak naprej. © geralt / Pixabay
Z internetom je svet postajal vse bolj povezan, Metaverse pa bi pomenil še en korak naprej. © geralt / Pixabay

Samoizražanje kot temelj prihodnosti interneta

Za razliko od sodobnega interneta bodo uporabniki v Metaversu v realnem času doživljali spremembe pri vseh uporabnikih. Če uporabnik v Metaverseu izvede kakršno koli spremembo, bo ta sprememba trajna in takoj vidna vsem ostalim. Vztrajnost in interoperabilnost Metaversa bo uporabnikom omogočila večjo kontinuiteto identitete in izkušenj v primerjavi s sodobnim internetom.

V Metaversu uporabniki ne bodo potrebovali ločenih profilov na Twitterju, Fortnitu in Redditu – preprosto bodo to kar so na vseh kanalih. Kontinuiteta identitete bo temeljni dejavnik, ki bo usmerjal uporabnike pri kupovanju in koriščenju vsebine v Metaversu. “Napredne blagovne znamke razumejo dejstvo, da je samoizražanje najpomembnejši del odgovora na vprašanje, zakaj ljudje toliko časa preživijo na spletu,” pravi Christina Wootton iz podjetja Roblox. In Metaverse jim bo to popolnoma omogočil.

Video igre, kot sta “Fortnite” in “Roblox”, predstavljajo nekakšno kulturno interoperabilnost, ki bi bila tipična za Metaverse. Na primer, v eni sami igri se lahko igralci, oblečeni v Lebrona Jamesa, borijo proti drugim pod krinko stripovskih likov, kot sta Deadpool ali Joker.

Trdno partnerstvo z tehnologijo blockchain

Zaenkrat največjo oviro predstavljajo omejitve strojne opreme. Trenutno svetovne omrežne in računalniške zmogljivosti še ne zmorejo podpirati vztrajnega digitalnega sveta, ki ga lahko v realnem času doživijo milijoni sočasnih uporabnikov. Tudi če bi bila ta raven omrežja in računalniške moči na voljo, bi poraba energije povzročila težave tako državnim električnim omrežjem kot tudi okolju.

Seveda pa težave nastanejo tudi pri kapitalu. Brez nadzora nekakšnega organa Metaversa ali drugega regulativnega organa, bi transparentnost lahko zagotovila tehnologija blockchain. Podobno kot pri kriptovalutah bi bile v tem primeru transakcije in identitete v Metaversu varne in javne. Bržkone bi se razvilo tudi podobno gospodarstvo.

Nezamenljivi žetoni (NFT) bi uporabnikom v Metaversu omogočili, da bi si lastili edinstvene, lastnim željam prilagojene predmete, podobno kot v resničnem svetu.  Ustvarjanje takega gospodarstva Metaversa je že v teku: nekatera podjetja, na primer AB InBev, so že začela dražiti NFT z omejeno naklado za stotine tisoč dolarjev.

Tehnologija blockchain in Metaverse bosta trdna partnerja. © jaydeep_ / Pixabay
Tehnologija blockchain in Metaverse bosta trdna partnerja. © jaydeep_ / Pixabay

Je Metaverse neizogiben?

Verjetno bodo bodoči uporabniki Metaverse preprosto poznali pod imenom internet. Pojavil se bo postopoma, ne bo se zgodilo, da bi na metaverse preprosto preklopili. Kulturne spremembe in tehnološki napredek že danes omogočajo uporabnikom interneta vse bolj svobodno gibanje in lažje ustvarjanje ter deljenje prilagojenih vsebin v spletu. Tako kot nobena formalna sprememba ni zaznamovala prehoda s spleta 1.0 na splet 2.0, se bo razvoj Metaverse pojavil naravno. Ljudje preživijo vse več časa na spletu in vse večji del svoje identitete povezujejo s svojim digitalnim življenjem.

Čeprav sta Fortnite in Roblox pogosto opredeljena kot predhodnika Metaversa, je najpomembnejši predhodnik Metaversea internet sam. Če je internet video ogled stanovanja, ki omogoča kratek vpogled v vsako sobo v določenem zaporedju, bi bil Metaverse stanovanje samo. Morda tam še ne živimo, vendar smo že podpisali najemno pogodbo.

Sodiš med podjetnike, kreativne posameznike ali inovatorje in si usmerjen v napredek? Piši nam.

Več inspiracij

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.