Zadnje objavljeno

Deli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Kakšne koristi imajo podjetja B2B od trženja preko družbenih omrežij?

Vse inspiracije so napisane z namenom ozaveščanja novih priložnosti na trgu in širjenja repertoarja naših strank, ki jim pomagamo uspeti.
Neobvezujoče povpraševanje lahko oddaš z izpolnjenim obrazcem ali nam pišeš na [email protected].

Vzpostavil se je nekakšen konsenz, da je trženje na družbenih omrežjih stvar B2C (Business to Consumer) podjetij. Torej podjetij, ki se ukvarjajo z neposredno prodajo strankam. Na žalost podjetja B2B (Business to Business), torej podjetja, ki prodajajo drugim podjetjem, zato na tem učinkovitem kanalu za komunikacijo in sodelovanje, zamujajo priložnosti.

Mogoče zato, ker vidijo Facebook, Twitter ipd. kot družbena orodja, kjer uporabniki delijo vse o svojem življenju, tudi izdelke, ki jim zaupajo (ali ne zaupajo). Ker podjetja B2B prodajajo samo drugim podjetjem, se nekaterim morda zdi, da od trženja na teh platformah nimajo koristi.

To pa ni res. In tu je pet razlogov, zakaj.

Družbena omrežja so preplavljena s kupci. Za primer vzemimo podjetje Gorenje. Svojih gospodinjskih aparatov ne prodajajo samo neposredno uporabnikom, pač pa tudi posrednikom kot so Big Bang, Bauhaus, itd. Ne glede na to, v kateri prodajni verigi kupci na koncu izdelek kupijo, se soočajo s pravo poplavo blagovnih znamk. Pri Big Bangu jim je popolnoma vseeno, katero blagovno znamko stranka izbere, saj v vsakem primeru zaslužijo. Trgovci na drobno nimajo pravega razloga, da bi se sami seznanili s prednostmi blagovne znamke Gorenje, kaj šele vedeli, katero pozicioniranje bo najbolje delovalo pri posameznem potrošniku. Če bi jim pri Gorenju povsem prepustili trženje, bi v Big Bangovih prodajalnah prodali veliko manj.

Photo Credit: Gorenje – FB

Podjetje Gorenje se zaveda, da so sami odgovorni za svoja tržna prizadevanja. Plačujejo za tradicionalno oglaševanje na televiziji, radiu in v tiskanih medijih, vendar so močno prisotni tudi na družbenih omrežjih. Samo na Facebooku imajo več kot 750.000 sledilcev. Tako kot vsako B2C podjetje, tudi Gorenje uporablja svoje profile za podporo blagovni znamki. Poudarjajo pomen tradicije, saj delujejo že več kot 70 let, izpostavljajo prednosti svojih izdelkov in svoje uporabnike spodbujajo k aktivnemu vključevanju. V času koronavirusa so na primer pripravili številne recepte, ki jih v obliki video vsebin objavljajo na svojih omrežjih.

Stranke potrebujejo podporo. Twitter je vse pogosteje platforma, kjer se stranke pritožujejo nad blagovno znamko, zato marsikatero podjetje tam ponuja takojšnje rešitve za kakršnokoli nezadovoljstvo, tudi kadar gre za napako uporabnika. Gorenje na primer nudi redno podporo strankam s sporočili na Facebooku, v katerih ozaveščajo o svojih produktih in odgovarjajo na najbolj pogosta vprašanja.

O vedno bolj ključni vlogi Facebooka, Twitterja itd. v trženju je spregovoril tudi Richard Branson: “Družbena omrežja niso več dodatki h komunikacijskemu proračunu podjetja; morajo biti osrednja v njegovi tržni strategiji, uporabljati pa bi jih morali v sožitju z ostalimi trženjskimi aktivnostmi.”

Photo Credit: Omobono

Poslovni partnerji so na družbenih omrežjih. Trženje na družbenih omrežjih pomaga B2B podjetjem poiskati povezave in vzpostaviti komunikacijo s poslovnimi partnerji. V Omobonovi raziskavi med 115 B2B trženjskimi strokovnjaki, jih je kar 79% ocenilo, da so družbena omrežja najučinkovitejši trženjski kanal. Hkrati jih je 38% zatrdilo, da bi presežek denarja usmerili v trženje na družbenih omrežjih.

Družbena omrežja na vašo stran privabijo stranke. Ozaveščenost o blagovni znamki se najhitreje širi preko družbenih omrežij. Ozaveščene stranke se nato preselijo na vašo spletno stran, kjer izvejo več o vaših izdelkih in opravijo nakup. Nenazadnje pa so družbena omrežja tudi pomemben del pozicioniranja blagovne znamke v tržnem prostoru.

Družbena omrežja celovito spodbujajo prodajo. Skrivnost ni v takojšnjem porastu prodaje, pač pa družbena omrežja vaši znamki pomagajo dolgoročno in stranki prijazno. Potencialne stranke preko Facebooka, Twitterja in Instagrama lažje identificirate in jim vašo storitev ali izdelek predstavite na način, ki ustreza njim. Zelo pomembno je, da odnos do strank gojite, vsak posameznik mora čutiti, da vam je za njihove potrebe mar.  Na ta način ne boste samo povečali prodaje, pač pa boste ustvarili tudi bazo ljudi, ki bodo dobro besedo o vas, vašem odnosu do strank in o vaših produktih, širili naprej. In na dolgi rok je to vsekakor recept za USPEH.

Sodiš med podjetnike, kreativne posameznike ali inovatorje in si usmerjen v napredek? Piši nam.

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.