Zadnje objavljeno

Deli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Marketing: kako podoben je ljubezni?

Vse inspiracije so napisane z namenom ozaveščanja novih priložnosti na trgu in širjenja repertoarja naših strank, ki jim pomagamo uspeti.
Neobvezujoče povpraševanje lahko oddaš z izpolnjenim obrazcem ali nam pišeš na office@woodzsocial.com.

V svojem bistvu marketing skuša povezati določeno znamko s potencialno stranko. S strankami se srečamo, se spoznamo, jih sprašujemo in odgovarjamo na njihova vprašanja, predvsem pa odnos skrbno negujemo. Mar se vse skupaj ne sliši zelo podobno razvijanju odnosa s potencialnimi ljubezenskimi partnerji?

Marketing ne glede na to, ali gre za brendiranje, deljenje vsebine ali dogovarjanje o kupčiji, stremi k čim boljšem razvijanju odnosa. Odzivi stranke določijo, kje se le-ta v našem marketinškem lijaku nahaja, kam si želi priti in kako naj se ji približamo, oziroma ji na tej poti pomagamo. To je zelo koristen način za pristop do marketinga, ki pa ga marsikdo ubere tudi na zmenkih.

Vaše stranke morajo postati uspešne, hkrati pa morajo biti vaši najglasnejši navijači. Da se to zgodi, morate ustvariti vznemirljive izkušnje in skrbeti za kvalitetne odnose. Ne smete biti nepotrpežljivi, vsiljivi ali nepomembni. V nasprotnem primeru boste stranke izgubili, hitrost vašega osipa bo ogromna in morali boste na novo ovrednotiti vaše sporočanje in ponudbo. Podobno kot marketing ima tudi ljubezen pet glavnih nalog: privabi, spreobrni, neguj, zaključi, obdrži.

Prepoznavanje in premišljevanje

Ravno ste se spoznali, imate njihovo pozornost. Vi, oziroma vaša znamka jim ni tuja, ampak vaši nameni (ponudba) jim še niso jasni. Ključno je, da spoznajo natanko kdo ste in kako jim lahko pomagate rešiti njihove probleme. Gre za njih in ne za vas.

Obe strani sta zainteresirani za razvoj odnosa. Obstaja resničen občutek povezanosti in pomena, izmenjujete si bolj personalizirane informacije. Bolj kot je odnos poglobljen, večje so možnosti za sodelovanje/intimno razmerje.

Partnerski odnos in odnos med stranko in tržnikom. © Free-Photos/pixabay
Partnerski odnos in odnos med stranko in tržnikom. © Free-Photos/pixabay

Namen in ocenjevanje

Zdaj ste že šli preko točke sporočil in telefonskih pogovorov. Hodite na koncerte, v kino in na večerje. No, vrnimo se v svet marketinga. V tem trenutku delite predstavitve, navodila za uporabo, e-vodiče, študije primerov, … skratka temeljito opisujete vaš produkt. Odkriti morate česa ne razumejo popolnoma in jim to brez ovinkarjenja natančno razložiti. Pokažite jim svojo vrednost; vprašanji zakaj in kako sta v tej fazi ključni.

Izgleda, da vam je uspelo. To je zadnja priložnost, da dokažete, da stranki/ustrezate. Zdaj morda tehtajo prednosti in slabosti, ceno in kako dolgo ste pripravljeni sodelovati. Verjetno enako počnejo tudi s konkurentom, zato jim morate pomagati izbrati vas. Zastavite vprašanja, kot so: Kaj naj storimo, da bo to najboljša odločitev za vaše podjetje? Kakšna je naša ponudba v primerjavi s konkurenco? Kako naj storimo korak dlje? Poskušajte iz njih izvabiti iskrene odgovore.

Pretvorba

Čas je za odločitev. Bodite stoodstotno prepričani v svojo storitev in še enkrat preverite, če ste res delili vse potrebne informacije. Ustvarite najboljši možen scenarij, po katerem bodo brez ovir izbrali vas. Zdaj vam že zaupajo in vas poznajo, zato lahko razmišljate o prihodnosti sodelovanja in izpostavite tisto najboljše, kar vas čaka na skupni poti.

Po sklenitvi sodelovanja se delo šele zares začne. Uspeh stranke je vedno vaša prednostna naloga. Ne stopite v stik z njimi samo za predstavitev novih izdelkov ali obnovo pogodbe. Ohranite zaupanje, ki ste ga zgradili in poskušajte ostali v rednih stikih. Če ostanete osredotočeni na stranke, boste ustvarili zagovornike vaše znamke in pustili, da se dobra beseda širi naprej.

Vrhunska storitev seveda nikoli ne sme izostati. In ne pozabite, da ne kupujejo samo rešitev, ampak kupujejo izkušnje. Tako kot v ljubezenskih odnosih so izkušnje tiste, ki ohranjajo trdno in zaupanja vredno razmerje.

Sodiš med podjetnike, kreativne posameznike ali inovatorje in si usmerjen v napredek? Piši nam.

Več inspiracij

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.