Zadnje objavljeno

Deli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Kako na družbenih omrežjih uspeti s plačljivimi storitvami?

Vse inspiracije so napisane z namenom ozaveščanja novih priložnosti na trgu in širjenja repertoarja naših strank, ki jim pomagamo uspeti.
Neobvezujoče povpraševanje lahko oddaš z izpolnjenim obrazcem ali nam pišeš na [email protected].

Svetovni oglaševalski trend v današnjih časih narekuje silovit tempo. Na družbenih omrežjih med podjetji divja srdit boj za vsak kanček pozornosti potencialnih strank. Plačljive storitve so postale nepogrešljiv del spletnega marketinga, saj so najbolj učinkovito orodje za hitro rast, hkrati pa ponujajo jasen vpogled v prigarane rezultate. Vendar pa velja biti previden, saj se napačne odločitve lahko zelo poznajo na bančnem računu.

Leta 2018 so CMO-ji (direktorji marketinga) 21% marketinškega budžeta porabili za oglaševanje. Od tega denarja pa so kar 66% namenili za plačljive storitve na družbenih omrežjih. To je veliko denarja, sploh če vzamemo v zakup, da se marketinški budžeti od leta 2016 naprej nižajo. Hkrati nadrejeni pričakujejo, da CMO-ji svoje odločitve upravičijo in podprejo s kazalcem ROI (donosnost naložbe).

© Social Bakers

Prednosti plačljivih marketinških akcij na družbenih omrežjih poznamo: večanje dosega, angažmaja v objave, števila sledilcev, in še veliko več. Vprašanje pa je, kako se plačljive marketinške akcije pravilno lotiti.

Načrtovanje strategije. Samo v letu 2018 so CMO-ji zapravili približno 25% svojega proračuna zaradi slabih strateških odločitev. Že samo napačni kanal za komunikacijo z občinstvom lahko znamko stane ogromno. Zato se je potrebno osredotočiti na zajemanje pravih podatkov. Ti nam nudijo bližnjico do ključnih spoznanj, ki plačljive storitve spremenijo v zanesljive partnerje znamke. In to pri varčevanju s časom, delom in denarjem.

Določanje poslovnih ciljev in KPI-jev. Pravih podatkov ni možno zajeti, če ne določimo ključnih poslovnih ciljev. Si želimo povečati prepoznavnost blagovne znamke in začeti interakcijo z občinstvom? Učinkoviteje porabiti proračun in oboževalce usmeriti na našo spletno stran? Povečati prodajo, ki jo je mogoče neposredno pripisati našim prizadevanjem na družbenih omrežjih? To so vprašanja, na katere moramo odgovoriti na začetku. Ko določimo svoje cilje, pa delo še ni končano. Opredeliti moramo namreč tudi kazalnike uspešnosti (KPI). Če bomo nekaj naredili prav, se bo to pokazalo v naših KPI-jih in vedeli bomo, da smo na pravi poti.

Preglednost. Vse uporabniške račune moramo povezati na eno mesto. Zelo težko je analizirati podatke, če so razdrobljeni po različnih spletnih straneh. Vsaka platforma ima specifičen način zbiranja in analize velike količine podatkov in zelo nehvaležno, zamudno in neučinkovito delo je, če jih prepisujemo in interpretiramo ročno.

Primerjava rezultatov. Podatki brez vzorca za primerjavo ne pomenijo nič. Z analitiko lahko primerjamo svojo uspešnost s podobnimi podjetji, celotno panogo ali pa podatke postavimo v okvir naše regije. Če naši kazalniki zaostajajo za konkurenco, je ta že zagrizla v naš kos panožne pogače, še huje pa je, če se tega sploh ne zavedamo. Postavljanje ciljev glede na konkurenco nam odpre pogled na širšo sliko, kazalniki uspešnih podjetij pa so nam pri tem lahko v veliko pomoč.

© Social Bakers

Premišljene odločitve. Če se ukvarjate z marketingom zelo dobro veste, da nas intuicija pogosto prevara. Odločitev, ki se zadevajo budžeta, ne moremo sprejemati na podlagi slutenj. Danes lahko z natančnimi aplikacijami umetne inteligence preprosto določite, kako najbolj učinkovito porabiti proračun. Spoznali boste, katera vrsta objav najbolj aktivira vaše občinstvo in bi jo bilo smiselno spodbuditi s finančno injekcijo. Zelo verjetno boste dobili nove sledilce in povečali doseg objave, poznalo pa se bo tudi pri angažiranosti občinstva v objavo.

Kot pri večini stvari v marketinškem svetu, je tudi pri plačljivih storitvah na družbenih omrežjih najbolj pomembno, kako se je lotimo. Če bomo našo kampanjo zgradili na trdnih temeljih, se nam bo uspeh težko izmuznil.

Sodiš med podjetnike, kreativne posameznike ali inovatorje in si usmerjen v napredek? Piši nam.

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.