Kaj je družbeni posluh?

Družbeni posluh je postopek spremljanja pogovorov na družbenih omrežjih, ki pomaga razumeti, kaj ljudje o blagovni znamki ali panogi govorijo. Presega “tagganje”, komentiranje in druga obvestila, ki jih prejmete v profilih vašega podjetja in zajema platforme družbenih medijev kot celoto. Družbeni posluh ni samo spremljanje družbenih medijev, kjer preprosto gledate, kaj se govori, in se temu primerno odzivate, saj vključuje tudi analizo širših trendov v tovrstnih diskurzih.

Zakaj je pomemben?

Podjetja, predvsem znamke B2B, so se včasih lahko izogibala prisotnosti na družbenih omrežjih. Toda tisti časi so davno minili. Prisotnost na družbenih omrežjih ni več neka trendovska dodana vrednost, ampak je ključni element vsakega uspešnega podjetja. Ljudje se v številnih pogledih svojega življenja obračajo na družbena omrežja, povezovanje z blagovnimi znamkami in razpravljanje o njih pa je postalo integralni del te dejavnosti.

Družbeni posluh je lahko odlično orodje za poživitev vaše blagovne znamke. © Unsplash/Austin Chan
Družbeni posluh je lahko odlično orodje za poživitev vaše blagovne znamke. © Unsplash/Austin Chan

Kako lahko pomaga vaši znamki?

Na družbenih omrežjih aktivni uporabniki ustvarijo ogromno količino podatkov o strankah in brez družbenega posluha do teh podatkov ne morete dostopati. Sledi logično vprašanje: kako pa ti podatki lahko pomagajo? Preverite v naslednjih štirih točkah.

1. Ustvarite boljšo vsebino

Kakovostna vsebina je bistveni del vsake strategije na družbenih omrežjih. Bolj kot bo vsebina relevantna za vaše občinstvo, bolj bodo posamezniki angažirani. Kako pa veste, katera vsebina je najbolj privlačna? Namesto da občinstvo zasujete z različnimi vsebinami in tako izberete pravo, si pomagajte z družbenim posluhom. Tako boste bolje razumeli jezike in ključnike (hashtage), ki jih ljudje uporabljajo pri razpravah o vaši blagovni znamki ali v vaši panogi. Hkrati boste tudi lažje sledili trendom priljubljenih vsebin.

2. Spremljajte trende dojemanja vaše blagovne znamke 

Sčasoma vam lahko družbeni posluh pomaga opaziti spremembe v splošnem dojemanju vaše blagovne znamke in kaj na te spremembe vpliva. Če na primer nenadoma opazite pozitivno konotacijo, se vprašajte, kaj je ta sentiment povzročilo? Ste predstavili nov izdelek ali storitev? Ali pa so o vašem podjetju nedavno pozitivno poročale različne medijske hiše? Bolj kot poslušate in razumete, bolj lahko pomagate obrniti negativne trende ali pa do potankosti izkoristite pozitivne trende.

3. Izboljšajte zadovoljstvo strank

Zadovoljstvo strank je zahvaljujoč moči in priljubljenosti družbenih omrežij pomembnejše kot kadar koli prej. Če se vključite v pogovore o vaši blagovni znamki strankam sporočate, da jih slišite in da vam je mar tako za njihove pohvale kot za pritožbe. V pogovorih lahko vidite vzorce in se nanje ustrezno odzovete. Na primer, ali težavo občuti samo ena ali imajo podobne težave številne stranke? Ti podatki vam lahko pomagajo sprejeti pametnejše poslovne odločitve.

Fokus je na družbenih omrežjih vaš pomemben zaveznik. © Chase Clark/Unsplash
Fokus je na družbenih omrežjih vaš pomemben zaveznik. © Chase Clark/Unsplash

4. Fokus

Platforme družbenih omrežij so danes hrupni, gosto poseljeni prostori. Z lahkoto se zapletete v nepomembne distrakcije. Družbeni posluh vam pomaga, da se osredotočite na resnično pomembne in dragocene pogovore, omembe in ključne besede, ki vam bodo poslovno tudi najbolj koristili.