Zadnje objavljeno

Deli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Digitalnost v post-koronskem podjetništvu

Vse inspiracije so napisane z namenom ozaveščanja novih priložnosti na trgu in širjenja repertoarja naših strank, ki jim pomagamo uspeti.
Neobvezujoče povpraševanje lahko oddaš z izpolnjenim obrazcem ali nam pišeš na [email protected].

Eden izmed največjih filozofov 20. stoletja Marshall McLuhan je svoje raziskovanje osredinil okrog medijev. Njegova najpomembnejša zapuščina je teorija t. i. “globalne vasi”, ki jo je utemeljil v knjigah Gutenbergova galaksija: Nastajanje tipografskega človeka in Razumeti občila. V grobem s pojmom opisuje pojav, da je zaradi širjenja medijskih tehnologij po vsem svetu, le-ta vse bolj povezan. Verjeno se še sam ni zavedal, kako aktualen bo njegov koncept v 21. stoletju. Digitalnost je poskrbela, da po vsem svetu poslujemo, kupujemo in potujemo z bliskovito hitrostjo, oziroma smo, dokler se nismo znašli v novi “koronavirusni” realnosti.

Globalno povezana družba se je nemudoma prilagodila novim razmeram in se preselila na splet. Pomen digitalne tehnologije je pomembnejši kot kadarkoli prej, tudi adaptacija novih idej pa v prilagojeni resničnosti poteka z neverjetno hitrostjo. Prilagoditi so se morale tudi panoge, ki se v preteklosti niso tako odločno kot nekatere druge spogledovale s spletom.

Digitalnost in logistika

Direktor logističnega podjetja Quicargo Avishai Trabelsi se je vrednosti digitalnih tehnologij zelo dobro zavedal že pred pandemijo. S pomočjo digitalnih tehnologij se je lotil dejstva, da je približno 50% tovornih vozil na cesti praznih ali delno praznih. To ni le izjemno neučinkovito in je eden izmed glavnih krivcev za zastoje, temveč prispeva tudi k občutno večji stopnji onesnaževanja.

Polovica tovornih vozil na cesti je praznih ali delno praznih. © Unsplash/Ivan Bandura
Polovica tovornih vozil na cesti je praznih ali delno praznih. © Unsplash/Ivan Bandura

Na platformi se podjetja, ki želijo odpremljati svoje blago, lahko povežejo s prevozniki na želeni geografski lokaciji. Z uvedbo umetne inteligence, avtomatiziranih integracijskih sistemov in modelov napovedovanja, so neizkoriščen prostor v tovornih vozilih zapolnili in posledično zmanjšali število tovornjakov na cesti, pospešili čas pošiljanja in določili cene na podlagi podatkov.

V času krize pa so delnice podjetja še nekoliko narasle. S pomočjo platforme Quicargo je namreč veliko manjših podjetij, ki so se med zdravstveno krizo preusmerila v spletno prodajo, lahko preživelo. Še več, ta podjetja so se lahko povezala s prevoznimi podjetji, ki bi sicer ostala brez dela. “Ker smo v stiku s sodobnimi trendi in opremljeni z najnovejšo tehnologijo smo odgovorni, da v prilagoditvenem obdobju pomagamo manjšim in bolj tradicionalnim podjetjem pri inovativnem razmišljanju,” poudarja Trabelsi.

Moč “blockchaina”

Pandemija je poskrbela tudi za porast pomislekov glede varnosti osebnih podatkov- predvsem digitalne. Vlade so z ukrepi za zajezitev pandemije marsikje upravičeno posegle v pravice državljanov, vseeno pa se poraja vprašanje, kje naj se zariše meja. Da na to vprašanje povsod ni potrebno odgovoriti je poskrbel “blockchain”, oziroma zaporedje podatkovnih blokov, ki so kriptografsko zaščiteni in medsebojno povezani v verige. Po svoji zasnovi je veriga blokov odporna na spreminjanje vsebovanih podatkov, saj ko so podatki v katerem koli bloku enkrat zabeleženi, jih ni več mogoče spremeniti brez spremembe vseh nadaljnjih blokov.

“Blockchain” je zaporedje podatkovnih blokov, ki so kriptografsko zaščiteni in medsebojno povezani v verige. © Unsplash/Hitesh Choudhary
“Blockchain” je zaporedje podatkovnih blokov, ki so kriptografsko zaščiteni in medsebojno povezani v verige. © Unsplash/Hitesh Choudhary

To so s pridom izkoristile nekatere bolnišnice v New Yorku, ki so se pridružile IBM-ovi mreži dobaviteljev COVID pomoči. Z “blockchainom” so si zagotovile stalen pretok zalog, saj lahko brez dolgotrajnega preverjanja potrdijo legitimnost manj znanih dobaviteljev. Bolnišnice pa niso osamljen primer. Ogromno podjetij je nenadoma ugotovilo, da morajo za nemoteno nadaljevanje poslovanja poiskati nove načine za zavarovanje, preverjanje in izmenjavo poslovno pomembnih informacij.

V zadnjih nekaj mesecih se je zgodilo toliko premikov tehnološke paradigme, da se bo “blockchain” nedvomno hitreje razvijal. Predvsem na področju mednarodnega poslovanja in na področju zdravstva se lahko nadejamo, da se bo tehnologija vse pogosteje uporabljala za varno izmenjavo podatkov tudi po koncu pandemije COVID-19.

Post-koronska potovanja

V letu 2020 se potovanja zdijo stvar znanstvene fantastike. Nekateri pa so se vseeno znašli in prilagodili, podobno pa velja za turizem kot podjetniško panogo. Koen Droste je idejni vodja aplikacije Polarsteps, kjer lahko svoje potovanje na inovativne načine zabeležite, predstavite in nadgradite. V času pandemije pa je najpopularnejša vsebina aplikacije načrtovanje potovanj.

Polarsteps je aplikacija, kjer lahko svoje potovanje na inovativne načine zabeležite, predstavite in nadgradite. © Element5 Digital/Unsplash
Polarsteps je aplikacija, kjer lahko svoje potovanje na inovativne načine zabeležite, predstavite in nadgradite. © Unsplash/Element5 Digital

“V zadnjem času smo opazili porast načrtovanj in tudi alternativnih potovanj. Nek moški je na primer v pravilnem zaporedju obiskal vse kraje nizozemske različice igre monopoli,” pravi Droste. Po krizi bo najverjetneje veliko ljudi načrtovalo veliko svetovno popotovanje, vprašanje pa je, kdaj bo kaj takega zopet mogoče. “Ljudje bodo iskali predvsem inspiracijo, informacije, na katere se bodo lahko zanesli in flesksibilnost. Pomembno bo, da bodo podatki aktualni, saj bodo države na različne načine in v različnih časovnih intervalih sproščale ukrepe.”

V času pandemije pa številni odkrivajo tudi destinacije v neposredni bližini domačega kraja. Tudi ta trend bi se lahko nadaljeval, kar bodo fleksibilne turistične organizacije znale prepoznati in s pomočjo digitalne tehnologije – kot je Polarsteps – tudi izkoristiti.

Digitalnost – zgolj trend ali usmeritev prihodnosti?

Vsi našteti primeri so le kaplja v morje vseh “brnečih” idej, ki so se v času pandemije porodile v podjetniških glavah. Mcluhanova “globalna vas” se je sicer že pred časom preselila na splet, vseeno pa je v letu 2020 aktualnejša kot kadar koli prej. Ne samo, da se ves svet trudi s skupnimi močmi premagati virus, tudi podjetniki se zdijo bolj odločni, da sebi, svojim partnerjem pa tudi konkurenci pomagajo premostiti ovire, ki jih je pandemija postavila na pot. “Digitalna globalna vas” je tako naša nova realnost, ki prinaša veliko izzivov in še več priložnosti. Le poiskati jih je treba.

Sodiš med podjetnike, kreativne posameznike ali inovatorje in si usmerjen v napredek? Piši nam.

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.