Zadnje objavljeno

Deli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Avtentičnost influencerjev in kako izbrati pravega

Vse inspiracije so napisane z namenom ozaveščanja novih priložnosti na trgu in širjenja repertoarja naših strank, ki jim pomagamo uspeti.
Neobvezujoče povpraševanje lahko oddaš z izpolnjenim obrazcem ali nam pišeš na [email protected].

“Veliko naših strank želi preveriti, kako dobri so v resnici njihovi influencerji. Na tako zgoščenem trgu se enostavno moraš prepričati, da plačuješ pravega človeka in da razumeš njegove sledilce,” pove Alexander Frolov, eden izmed ustanoviteljev in direktor podjetja HypeAuditor. To je spletno analitično orodje na družbenih omrežjih, ki s pomočjo umetne inteligence izlušči uvide v občinstvo in avtentičnost influencerjev oziroma njihove blagovne znamke.

Avtentičnost influencerjev kot poglavitno merilo

Trženje s pomočjo influencerjev je trenutno ena izmed najpogosteje rabljenih panog tržne industrije, vendar to ne pomeni, da se izvaja učinkovito. Pogosto se zatakne pri avtentičnosti profilov na družbenih omrežjih. Če se izkaže, da je profil lažen, tržniki po nepotrebnem izgubijo veliko časa, energije in denarja, je prepričan Frolov. “Prvi in najpomembnejši korak je izbira influencerja. Če tu udarite mimo, boste zapravili velik del proračuna in tega si v današnjem okolju nihče ne more privoščiti.”

Samo skrbno načrtovanje proračuna vodi v uspešno podjetniško zgodbo. Vendar pa nam to ne pomaga, če influencerjev, ki smo jim namenili del proračuna, nismo ustrezno preverili. “Nikar ne hitite s preverjanjem avtentičnosti in kvalitete influencerskih profilov, saj nikoli ne veste, kdo vas želi prevarati,” opozarja prvi mož podjetja HypeAuditor, kjer hranijo podatke o več kot 19 milijonov influencerjih.

Podatki ne lažejo, spamerji pač

Podjetje je pred kratkim objavilo poročilo, ki podrobno opisuje priljubljeno prevaro na Instagramu. Ta izkorišča funkcijo platforme, s katero lahko komentarje razporedimo po številu všečkov. “Spamerji” izkoriščajo objave najbolj uspešnih influencerjev, in sicer tako da objavijo komentar in nato z roboti ustvarijo na stotine lažnih všečkov. Na ta način je njihov komentar prvi element, ki se prikaže pri iskanju objave, sledilce priljubljenega influencerja pa “spamer” usmerja na partnerska spletna mesta za odrasle ali maloprodajo.

Kar 22% vseh sledilcev, ki jih influencerji na Instagramu prikazujejo, naj bi imelo sumljive račune. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da ima kar 17% influencerjev v svojih objavah več kot polovico lažnih komentarjev.

Avtentičnost influencerjev moramo preveriti s čim več različnimi metrikami. Tudi z ogledom njegovih preteklih objav. © Unsplash/Joshua Rondeau
Avtentičnost influencerjev moramo preveriti s čim več različnimi metrikami. Tudi z ogledom njegovih preteklih objav. © Unsplash/Joshua Rondeau

Statistična analiza podatkov je zato še kako dobrodošla pomoč pri izbiri influencerja za našo blagovno znamko. Na prvi pogled se zdi, da je to zamudno početje, vendar so zdaj že na voljo orodja umetne inteligence, ki ta čas občutno skrajšajo. Alexander Frolov: “Z umetno inteligenco, ki med drugim opravi pregled slik in prepozna različne jezike, hitro preverimo veliko javnih informacij. Na ta način ugotovimo, kateri profili imajo lažno občinstvo in kateri imajo resnične oboževalce.

Obstaja več kot ducat spremenljivk, ki so priznane kot najboljše za zagotavljanje avtentičnosti influencerjev, npr.: pregled profila, preverjanje avtentičnosti sledilcev in slik ter pregled objavljene vsebine na profilu. Tržniki morajo primerjati stopnje “engagementa” z merili v industriji, preveriti verodostojnost računa in šele potem lahko sproščeno stopijo v stik z influencerjem. Tudi influencerji so namreč morali stopiti v korak s časom in se prilagoditi post-koronskem trženju, kar so nekateri izkoristili tudi za iskanje novih prevar.

Ključni kazalniki avtentičnosti

Ocena kakovosti občinstva (AQS) je metrika za bolj poglobljeno razumevanje splošne kakovosti influencerja. Kakovost se točkuje od 1 do 100, pri čemer je 100 najkakovostnejše občinstvo in 1 občinstvo najnižje kakovosti.

AQS sicer ne bi smel biti edino merilo za izbiro influencerja, vsekakor pa bi se tržniki morali izogibati tistim, ki dosežejo manj kot 20 točk. Metrika je sicer določena na podlagi osmih meritev, ki so razdeljene v štiri ključne kategorije:

  • Stopnja engagementa: odstotek sledilcev, ki se aktivno vključujejo v influencerjeve objave;
  • tip aktivnega občinstva: odstotek resničnih oseb v influencerjevem občinstvu;
  • neavtentična rast: nenormalne aktivnosti zaznane med influencerjevimi sledilci in
  • avtentičnost komentarjev: odstotek nedavnih komentarjev, ki niso del t. i. “komentatorskih verig”.

“Ne samo, da morate zagotoviti verodostojnost računov influencerjev, ampak jih morate primerjati s konkurenčnimi podjetji in njihovimi influencerji,” dodaja Frolov. Avtentičnost influencerjev in njihovo občinstvo se nenehno spreminjata, zato je potrebna posebna previdnost pri izbiri. Tržniki naj se zanašajo na čim več različnih metrik, priporočljivo je, da uporabijo tudi svoje pristope, ki so specifični za njihovo panogo. Medijska izpostavljenost influencerja je ključna – pregledati je potrebno, kako pogosto sodeluje na dogodkih, relevantnih za vašo industrijo in kako pogosto se sicer pojavlja v medijih. Vloženi čas pri izbiri influencerja pa se bo dolgoročno nedvomno poznal.

Sodiš med podjetnike, kreativne posameznike ali inovatorje in si usmerjen v napredek? Piši nam.

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.